En lille simpel figur med stor virkning

Der er mange måder at tegne på. Selvom man godt kan tegne en person med skygger og mange detaljer, er det ikke nødvendigvis hensigtsmæssigt at gøre det. 

En meget enkel tændstiksfigur kan i nogle tilfælde være meget mere sigende, og så er den hurtig at tegne. Som grafisk facilitator er det ikke vigtigt, om tegningen er smuk. Den skal hellere have den rigtige betydning. Det vigtigste er, at deltagerne kan føle et ejerskab til de tegninger, der viser den fælles proces. Derfor kan det ikke nytte at tegne for mange detaljer på. Det skal bare gå stærkt!

Tegninger af Irene Mynthe, ejer af draw2think.

Tegninger af Irene Mynthe, ejer af draw2think.

På billedet bliver tegningerne mere og mere detaljerede fra venstre mod højre. Når figuren får tilført detaljer og karakteristika, så snævrer man muligheden for identifikation ind. Jo færre detaljer figuren har, des mere generisk er den, og den vil kunne ligne hvemsomhelst. Tændstiksfiguren kan til nød være både en kvinde og en mand, tilhører ingen race, og er hverken gammel eller ung. Med lidt "svung" i pennen kan man endda gøre den personlig og dynamisk.  

Detaljer støjer og slører budskabet

Når man bruger et foto i sin præsentation bruger tilhørerne tid og kræfter på at aflæse billedet, og det kan støje for budskaberne. Et stockfoto af en "typisk" medarbejder viser som regel en yngre mand i jakkesæt, og dét forstærker bare alle vores fordomme. Når man bruger en enkel stregtegnet figur, har man skrællet alle støj-elementerne af, så der er bedre mulighed for at holde fokus. 

En tændstiksfigur har tilmed den fordel, at den nemt kan animeres, så den kan hurtigt få mere liv. Så tag godt imod tændstiksfiguren, prøv at bruge den i dit oplæg og se hvad der sker! 

Irene Mynthe